Kan en proptrækker have charme?

Forbi er de dage, hvor en proptrækker blot var et stykke træ med en borespiral sat fast i midten eller en vingeproptrækker, som i den grad dominerede vinfronten i de danske hjem tilbage i 1980’erne. De var nyttige brugsgenstande, men ikke meget mere end det.

Nu om stunder kan proptrækkere fås i et sandt væld af forskellige designs og være udformet på et utal af måder. Efterhånden som individualismen har haft sit indtog, er det blevet hipt at have en flot og stilet vinoplukker for at være med på moden eller måske endda en anderledes og innovativ proptrækker. I dag kan der derfor fås mange forskellige proptrækkere fremstillet af et næsten lige så stort antal af producenter rundt omkring i verden. De forhandles både i traditionelle butikker, og de kan købes online.

Og vinåbnerne i dag spænder bredt fra de klassiske tjenerproptrækkere over elektriske proptrækkere til mere innovative og anderledes proptrækkere med sjove og finurlige designs. Eksempelvis har britiske SuckUK designet en innovativ tjenerproptrækker, der er udformet som intet mindre end en pirat, komplet med kun ét ben, klap for øjet, bandana og en papegøje på skulderen (som faktisk også er tjenerproptrækkerens foliekniv). Der findes sågar proptrækkere, som er udformet som lystigt opstemte og i øvrigt fuldt anatomisk korrekte mænd, hvor det er mandens stål… ahem… der bores ned i … ahem… korkproppen.

I den mere stilede ende af innovative proptrækkere kan man ikke komme uden om at nævne det italienske designhus Alessi, som har et stort renommé indenfor design af moderne og innovative genstande til køkkenet.

En proptrækker fra Alessi med charme

Italienske Alessi blev grundlagt i 1921 som et værksted for behandling af messing-, nikkel- og sølvprodukter samt støberi. Over de efterfølgende næsten 100 år har selskabet udviklet sig til at blive et af de førende italienske designhuse indenfor genstande til hjemmet. Selskabet kombinerer kreativt og kunstfærdigt design med masseproduktion og har derigennem formået at ramme den svære balance mellem ekspressionistisk kreativitet og forbrugernes ønsker.

Dette kommer især til udtryk i Alessis forskellige serier af proptrækkere, som er designet af den berømte designer Alessandro Mendini. De mest berømte af disse designs er nok proptrækkerne Alessi Parrot og Anna G.

Alessi Parrot er en serie af tjenerproptrækkere, der er udformet som farvestrålende papegøjer. Og hvilke papegøjer! Hvor end papegøjeproptrækkerne flyver hen og finder rede, kan man være sikker på, at de nok skal få et utal af beundrende kommentarer og bemærkninger fra venner og familie. Alessi Parrot-serien af proptrækkere kombinerer den moderne, kunstfærdige og moderigtige stil med tjenerproptrækkerens klassiske funktionalitet. Således kommer proptrækkeren både med teflonbelagt proptrækkerspiral, øloplukker og foliekniv i ét ,og samtidig levederes den i en flot designet gaveæske. Fordi Parrot-proptrækkeren skiller sig sådan ud fra mængden, er den ideel som gaveidé til både mænd og kvinder, og prisen på omkring 300 kr. er endda ikke så gal, som man kunne have frygtet for en så flot designergenstand.

Proptrækkeren Anna G., også fra Alessi, er endnu et eksempel på en hverdagsting, som er blevet raffineret gennem kunstfærdig nytænkning af designet. Hun har et smilende ansigt og en lang, slank krop af forkromet zamak, som er dækket af en kjole fremstillet i kvalitetsplastik. Hendes arme løfter sig yndefyldt mod himlen, når hendes forkromede hoved drejes rundt og borespiralen går ned i korkproppen. Hun tiltrækker sig beundrende blikke fra gæsterne ved middagsbordet, når hun åbner vin og holder hof, og selv når hun holder sig i ro, er hun et attraktivt skue på køkkenhylden.

Anna G-proptrækkeren blev designet i 1993 af Alessandro Mendini og er muligvis inspireret af hans veninde Anna Gili. Mere end tyve efter at proptrækkeren kom på markedet, sælger den stadig som varmt brød, og Anna G. fik da også med tiden selskab af proptrækkeren Alessandro M., som er en proptrækker udformet som en velklædt herre og skabt til at ligne designeren Alessandro Mendini selv.

Så kan en proptrækker virkelig have charme? Svaret er ja!

Tags :
Kategorier : Bolig

Skriv en kommentar